Paulusensemble baarn

Het Paulusensemble is een professioneel ensemble dat is opgericht door Richard Vos. Het ensemble is ontstaan vanuit concerten in de Pauluskerk. De basisbezetting wordt gevormd door een 1e viool, 2e viool, altviool, cello en klavecimbel/kistorgel, maar wordt regelmatig uitgebreid met andere instrumenten. Het ensemble treedt regelmatig solistisch op in de Pauluskerk tijdens de maandelijkse Paulusconcerten en in zalen in de regio. Daarnaast verleent het ensemble medewerking als begeleidingsorkest. Op in het concert van 2 april 2017 was de bezetting:

• Esther Damsma - viool
• Ingrid Lubbers - viool
• Kyra Philippi - altviool
• Hilde Verweij - cello
Verteller: Richard Vos.

Esther Damsma is violiste, viooldocente en psychologe gespecialiseerd in podiumpsychologie. Ze speelt in diverse ensembles. Als viooldocente is Esther aangesloten bij de ESTA (European String Teachers Association), Kunst- kasteel Zuilen. Zij is viooldocente van Muziek in de Wijk Zuilen en De MuziekRoute Overvecht (Utrechts Centrum voor de Kunsten). Verder geeft ze privéles in Utrecht.
Esther zit in de eindredactie van de Arco, het tijdschrift van de ESTA. Esther heeft ook klinische psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Esther geeft lezingen en workshops PodiumPsychologie.

Ingrid Lubbers begon op 5-jarige leeftijd met vioolspelen. Ze had achtereenvolgens les van Annemiek Helmink, Jan Repko in Amsterdam en van Cobi Berculo in Hilversum. In 2013 is ze afgestudeerd aan het Fontys Conservatorium bij Chris Duindam. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij o.a. Brian Dean, Peter Hanson, Stanley Ritchie, en Rachel Podger.
Van jongs af aan speelt/speelde ze in diverse ensembles en orkesten. Naast orkestspel speelt ze graag in kleinere bezettingen. Sinds 2005 vormt ze een salonduo (Festa Chordis) met haar zus Denise Lubbers, die piano speelt.

Kyra Philippi is altvioliste bij zowel het Paulus Ensemble, bij het Prinsengracht Piano Quartet en bij verschillende ad hoc formaties. Ze participeerde als altvioliste in kamer- muziek ensembles in Nederland, Spanje, Canada en de Verenigde Staten. Als solo-altiste was zij verbonden aan het Ensemble Pro Arte New York en als aanvoerder speelde zij ondermeer in de Yale Philharmonia onder leiding van Kurt Masur.
Kyra woont sinds 1997 weer in Nederland en werkte tot 2014 naast haar kamermuziek activiteiten, bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het de Radio Kamerfilharmonie.
Kyra Philippi is afgestudeerd aan de Yale University School of Music, waar ze studeerde met een Fulbright Grant.

Hilde Verweij begon op haar 9e met cellospelen. Op haar 15e ging ze naar de Jong Talentklas van het Conserva- torium van Amsterdam. Na het behalen van haar VWO diploma studeerde ze achtereenvolgens aan de conservatoria van Lausanne (Zwitserland), Amsterdam en Utrecht. Hilde nam deel aan vele masterclasses, festivals en concoursen in binnen- en buitenland.
In 2010 werd MusiClassique door haar opgericht dat zich ten doel stelt live klassieke muziek toegankelijker te maken door bijvoorbeeld het spelen tijdens bijzondere gelegenheden of huisconcerten. Ook werkte Hilde mee als celliste aan verschillende radio- en televisieprogramma’s.

Richard Vos heeft gestudeerd aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht. Hij volgde de hoofdvakken orgel (bij o.a. Elly Kooiman, Kees van Houten en Bernard Winsemius) en kerkmuziek (bij o.a. Arie Eikelboom, Anton Vernooij, Hans Uytenbogaardt en Jan Jansen). Bij Jan Welmers behaalde hij de aantekening voor vrije improvisatie. In 1991 volgde hij masterclasses orgel in Toulouse bij o.a. Harald Vogel, Xavier Darasse en Jan-Willem Jansen. Aansluitend ging hij Muziekwetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit eveneens in Utrecht.
Richard is werkzaam als cantor-organist in de Pauluskerk te Baarn en als organist in de Nieuwe kerk te Huizen. In beide kerken heeft hij een maandelijkse concertserie waarin hij regelmatig als solist, begeleider of koorleider optreedt. In de Domkerk in Utrecht is hij één van de vesper-organisten.